Rodičovská kontrola od firmy Google

Google Family Link je jednou z nejpoužívanějších aplikací rodičovské kontroly na světě.

Jedná se o aplikaci, která funguje na mobilních telefonech a tabletech. Verze pro počítače neexistuje (kromě verze pro Chromebook).

Na jakých zařízeních funguje?

Pro děti - na mobilech a tabletech s operačním systémem Android ve verzi 7.0 (Nougat) nebo novější. Za určitých okolností může nastavení Family Link fungovat i na zařízeních Android s verzí 5.0 a 6.0 (Lollipop a Marshmallow).

Pro rodiče - na mobilech a tabletech s operačním systémem Android s verzí 5.0 (Lollipop) nebo novější a na iPhonech s verzí iOS 11 a novější.

Co Google Family Link umí?

  • nastavit limity času, který děti stráví na digitálních zařízeních (tzv. screen time),
  • nastavit dobu klidu (např. 19:30 - 7:00),
  • nastavit časové limity pro jednotlivé aplikace v zařízení,
  • zobrazit polohu přihlášených a aktivních zařízení dítěte,
  • schvalovat stahování a nákupy dítěte ve službě Google Play a Stadia nebo omezovat viditelnost obsahu na základě hodnocení zralosti,
  • pomáhat dítěti vybrat si typ aktivity, kterou si v účtu Google uloží, a účet si přizpůsobí,
  • spravovat nastavení jako například Bezpečné vyhledávání ve Vyhledávání Google,
  • kontrolovat oprávnění aplikací dítěte, například přístup k mikrofonu, fotoaparátu a kontaktům v zařízeních,
  • změnit nastavení obsahu nebo přístupu a další nastavení služeb YouTube (tam, kde jsou dostupné), včetně YouTube a YouTube Kids.

Aplikace má některá omezení:

  • Pomocí nastavení, jako je bezpečné vyhledávání, omezení přístupu na webové stránky nebo filtry Obchodu Play, můžete omezit nevhodný obsah. Ale když si dítě znovu stáhne už dříve schválenou aplikaci nebo jiný obsah, nainstaluje si určitou aktualizaci (i pokud přidává obsah nebo požaduje další údaje, případně oprávnění) nebo si stáhne sdílený obsah z vaší rodinné mediatéky Google Play, schválení rodičem už není nutné.
  • Některé funkce Family Link mají omezenou dostupnost a fungují jen při určitém nastavení a za určitých okolností. Blokování aplikací je například k dispozici, jedině pokud se dítě přihlásí ke kompatibilnímu zařízení Android nebo ChromeOS. 
  • Polohu zařízení dítěte v aplikaci Family Link si můžete zobrazit jen tehdy, když je jeho zařízení Android zapnuté a připojené k internetu.

Víc na stránkách aplikace Google Family Link.

Jak postupovat při zavádění rodičovské kontroly s Google Family Link?

  1. Stáhněte si aplikaci Google Family Link. Pro instalaci aplikace budete potřebovat soukromý účet Google (@gmai.com). S Google Workspace účty (firemní nebo školní) není možné aplikaci Google Family Link používat.  Tady je mobilní verze aplikace pro Android a pro iOS
  2. Pokud ještě nemáte, nastavte si v mobilu Zamknutí displeje (ideálně PIN/heslo). Pozor na funkci Smart Lock, který např. doma nevyžaduje PIN.
  3. Promyslete si, jak chcete v rodině přistupovat k používání digitálních technologií. Inspirací vám může být článek Jak na digitální rodičovskou kontrolu.
  4. Vytvořte účet Google pro dítě. “Dětský” účet Google můžete vytvořit až do 15 let dítěte. Tady je podrobný návod, jak na to. Pokud dítě už svůj účet Google má, můžete postupovat podle návodu tady. Dohlížet můžete i na dítě starší 15 let, nicméně musí s rodičovským dohledem souhlasit. Pomůže vám praktický průvodce.
  5. Pokud se zařízení (mobil/tablet), které chcete dítěti poskytnout, už dřív používalo, bude nutné ho vrátit do tzv. továrního nastavení. To se dá většinou zvládnout v Nastavení (ozubené kolečko) - Obecná správa / Systém – Obnovit / Resetovat (návod). Tím smažete všechny předchozí účty, nastavení, aplikace atd. Mobil bude připravený na instalaci. Pokud máte zařízení nové, není nutné nic speciálního dělat.
  6. Mobil/tablet, který je v továrním nastavení, zapněte a zprovozněte. Budete postupovat podle instrukcí a zařízení propojíte s účet Google pro dítě. V této fázi je také nutné potvrdit, že jste rodič dítěte. Dítě bude správcem zařízení, ale “správcovská práva” mu poté de facto odejme aplikace Rodičovská kontrola. Pozor nezadávejte do zařízení svůj “dospělácký” účet Google!
  7. Jakmile máte telefon zprovozněný a účet Google dítěte je “správcem” telefonu, jděte do aplikace Google Play a stáhněte aplikaci Rodičovská kontrola.
  8. V rodičovské verzi aplikace na svém zařízení přidejte účet dítěte a v aplikaci nastavte hlavní parametry, které vzešly z diskuze v rámci vaší “velké rodinné porady” (bod č. 6 v článku Jak na digitální rodičovskou kontrolu). Jedná se především o celkový čas u obrazovky (denní limit a týdenní rozvrh), dobu klidu, sdílení polohy a oprávnění aplikací. V sekci Zařízení zkontrolujte nastavení všech mobilů a tabletů tak, aby dítě nemohlo samostatně přidávat/odebírat (další) uživatele. Tím zamezíte tomu, aby dítě do zařízení samostatně přidávalo další účet Google, který by nebyl pod rodičovskou ochranou. Tam také zakažte instalaci aplikací z jiných zdrojů než z Google Play.
  9. Pokračujte dál v “rodičovské aplikaci” a nastavte další omezení, na kterých jste se dohodli. V sekci Ovládací prvky můžete nastavit Limity aplikací pro jednotlivé aplikace (např. 15 minut denně na YouTube). V sekci Omezení obsahu můžete nastavit limity pro YouTube, Fotky Google, Google Chrome, Bezpečné vyhledávání atd.
  10. Pamatujte na to, že aplikace rodičovské kontroly vám pouze pomáhá dodržovat pravidla, která jste si společně stanovili. Aplikace rodičovské kontroly neslouží jako místo odměn a trestů. 
  11. Jednou za čas zkontrolujte v mobilu aplikaci Google Family Link, jestli všechno funguje jak má a máte správně nastavené limity apod. 

Další informace k aplikaci Google Family Link a nápovědu najdete tady. Hodit se vám také můžou odpovědi na časté dotazy

Google Family Link funguje i na počítačích Chromebook. Tady najdete podrobný návod, jak postupovat. 

Vypracovala: Markéta Ubíková

Markéta Ubíková je digitální koučka a lektorka digitálních dovedností. Je Google Certified Trainer pro oblast Digital wellbeing, Google Workspace a Google Workspace for NGO. Má projekt Smart žena, který pomohl už tisícovkám žen se získáním pokročilých digitálních dovedností. Markéta je také součástí platformy MeetCloud, která pomáhá firmám, neziskovým organizacím a veřejné správě s digitalizací. Markéta také pomáhá rodičům a jejich dětem s nastavením digitálního wellbeing. Markéta je komunitním lídrem v komunitě Volnonožci F≈M a spolupracuje s organizací Rovnovážka na projektech, které podporují ženy. Markéta je aktivní členkou GUG.cz a senior lektorkou Czechitas. Markéta je matkou dvou dětí – syn (11 let) a dcera (7 let).
 

S nastavením vám pomůže i Akademie pro rodiče

Vzdělávací podklady tématu ke stažení