Znáte Penny Challenge?

Položíte minci na nabíječku částečně připojenou do zásuvky... a začne to jiskřit. Je to bezpečné? Tipněte si! 

Tahle internetová výzva (challenge) patří do kategorie těch, kterým se rozumně uvažující člověk vyhne. Protože ale platí, že čím hloupější nápad, tím víc napodobitelů, šíří se penny challenge TikTokem jako požár (který mimochodem může snadno způsobit). Najdete tu spoustu příspěvků těch, kteří si tuhle nebezpečnou legraci vyzkoušeli, natočili ji na video, a to pak nasdíleli.

Co splněním výzvy „získáte“? Dost možná obdiv spolužáků, kteří na hodinách fyziky chyběli a rozhodně nepatří mezi nejostřejší tužky v penále. K tomu trochu jisker, a jako bonus vyzkratovanou zásuvku, zničenou nabíječku, případně pořádný „kopanec“ ze sítě o 220 voltech. Tedy, pokud rovnou nevyhoří celý byt nebo vám někdo nebude muset volat sanitku. Úraz elektrickým proudem s potenciálně smrtelnými následky je bohužel něco, co už asi na TikTok nenasdílíte.

Pozor, tenhle popis NENÍ NÁVOD! Principem penny challenge je nabíječka částečně připojená do sítě tak, aby byly viditelné obnažené vidlice. A právě na ně se položí mince (odtud název “penny”). Kontakt vyvolá zkrat, jiskření, případně ovšem taky úraz elektrickým proudem nebo požár. 


(Tak tady už penny challenge proběhla... ukázky zásuvek z Velké Británie. Zdroj: Dailymail.co.uk)

V roce 2020 tuhle výzvu např. testovali dva středoškoláci z Massachusetts. Způsobili tak požár přímo ve škole, kde si hrátky s mincemi vyzkoušeli hned na několika elektrických zásuvkách. Vzhledem k tomu, že některé z nich začaly hořet, neobešlo se to bez zásahu hasičů. 

A nebyli jediní. Hasičské sbory upozornily na desítky dalších požárů vzniklých nejspíš právě kvůli penny challenge. 


(Studenti minci pomalu posouvají až k mezeře mezi zásuvkou a nabíječkou, dokud nevzniknou jiskry. Zdroj: The Sun)

Alexa nabízí dětem penny challenge?

Nedávno obletěla svět zpráva o tom, že hlasový asistent Alexa od Amazonu doporučil penny challenge desetileté holčičce. O případu informovala Kristin Livdahl, maminka holčičky, které s dcerou pravidelně plnila různé sportovní výzvy z YouTube. Když její dcera hledala další sportovní výzvy, Alexa jí nabídla právě penny challenge s detailním popisem.

Reakce hlasového asistenta se může udát nepochopitelná. Z pohledu stroje ale algoritmus udělal jen to, co se po něm chtělo. To znamená nabídl výzvu, jejíž detaily jsou veřejně k dispozici a jsou běžnou součástí desítek webových stránek. Co se etiky týká, má umělá inteligence zjevně ještě co dohánět. Nedokázala rozpoznat pro uživatele potenciálně nebezpečný obsah a zobrazila to, co se žádalo a co je veřejně dostupné. Další výzva do budoucna je rozlišit v hlasové komunikaci dětského uživatele od dospělého a podle toho nabídnout odpovídající obsah. Tiskový mluvčí Amazonu uvedl, že chybu už  opravili.

Závěr

Penny challenge je krajně nebezpečná výzva. Proto je nutné, aby rodiče vysvětlili dětem, jak se v kontaktu s elektrickými zařízeními chovat, co v žádném případě nedělat a jaká rizika hrozí. To, co vypadá jako nevinná zábava, se může dítěti rychle vymknout z rukou. Klíčové je i zařadit témata spojená s bezpečností do běžné výuky na ZŠ a SŠ.

Ve spojení s chytrými asistenty se nabízí otázka, jestli vůbec chytrý asistent dokáže regulovat online obsah v situaci, kdy komunikuje s dítětem. Odhalí, že se k dítěti dostala třeba některá z nebezpečných výzev, kterých jsou na internetu doslova stovky? Jak asi vypadala “oprava” problému ze strany Amazonu? Nejspíš tak, že tenhle obsah prostě zakázali. Ale co ostatní nebezpečné informace, ke kterým se děti dál můžou dostat?

Nabízí se samozřejmě otázka odpovědnosti za podobný typ obsahu. Jakkoliv není na první pohled vyloženě nelegální, zobrazuje něco životu nebezpečného a ohrožujícího. Je to TikTok coby platforma, na které je obsah dostupný, uživatel, který ho tam nahrál (často děti), nebo rodiče, kteří především by měli dětem srozumitelně vysvětlit co je, a co není bezpečné? Nejen na internetu, ale i v praktickém životě. 

Zdroj: E-Bezpečí - Kamil Kopecký, Univerzita Palackého v Olomouci

Zdroje:
Martin, H. Fire chiefs blast ‘dangerous’ internet game the 'Penny Challenge' amid fears the craze of touching exposed plug prongs with a coin could spark deadly blazes. Mail Online. https://www.dailymail.co.uk/news/article-7965477/Dangerous-internet-game-Penny-Challenge-blasted-fire-chiefs.html

TikTok’s new challenge involving electric socket and penny is too dangerous to try. Hindustaqntimes.com
https://www.hindustantimes.com/it-s-viral/tiktok-s-new-challenge-involving-electric-socket-and-penny-is-too-dangerous-to-try/story-ZFUA7BZuQkmrd7m1XxMQxH.html

Zeltmann, B. TikTok ‘Penny Challenge’ could KILL as viral trend sweeping social media risks electrocution or fire. The Sun.
https://www.thesun.co.uk/news/10887386/tiktok-penny-challenge-kill-viral-trend-fire/

Somos, Ch. Alexa 'error' fixed after girl told to stick penny in socket for a 'challenge'.  CTV News. 
https://www.ctvnews.ca/sci-tech/alexa-error-fixed-after-girl-told-to-stick-penny-in-socket-for-a-challenge-1.5721080

O'Laughin, F. Mass. officials warning parents of new viral trend that may result in house fire. News Boston.
https://whdh.com/news/mass-officials-warning-parents-of-new-viral-trend-that-may-result-in-house-fire/

Cost, B. Ridiculous TikTok penny outlet challenge is a huge fire hazard. NY Post.
https://nypost.com/2020/01/23/ridiculous-tiktok-penny-challenge-is-a-huge-fire-hazard/

Vzdělávací podklady tématu ke stažení